Co jeść przy nadciśnieniu. Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze a dieta.
Choroby związane z wysokim ciśnieniem krwi, w obecnych czasach dotyczą nie tylko osób starszych. Ówcześnie ze schorzeniem zmaga się coraz więcej młodych osób, które zaniedbały własne życie, dietę oraz styl życia. Wśród wszystkich chorych główną przyczyną nadciśnienia jest zła dieta, jak również niewłaściwy sposób spożywania przygotowywanych posiłków. Co jeść przy nadciśnieniu? Jaki produktów i dań unikać?
Objawy nadciśnienia tętniczego
Kontrolowanie i sprawdzanie głównych parametrów życiowych powinno być nawykiem każdego z nas. Regularne mierzenie ciśnienia krwi pozwoli w sposób profesjonalny oraz pewny określić ogólny stan zdrowia. Jednakże, istnieje również wiele symptomów i objawów, które mogą zwrócić szczególną uwagę oraz podjąć decyzję o diagnozie problemu. Najbardziej widoczne i odczuwalne objawy nadciśnienia to:
-zawroty głowy,
– ogólne zmęczenie,
– ucisk w czaszce,
– zaburzenia snu,
– krwawienie z nosa,
– kołatanie, łomotanie serca,
– duszności i wiele innych.
Dieta a nadciśnienie tętnicze
Występowanie i powtarzalność nieprzyjemnych objawów powinna być natychmiastowo skonsultowana z lekarzem. Specjalista określi rodzaj problemu, jak również dobrze odpowiednie metody leczenia i zapobiegania występowania niepokojących zmian. Jednym z podstawowych sposobów zmniejszenia ciśnienia jest zmiana diety i nawyków żywieniowych. Każdy człowiek, bez względu na obecny stan zdrowia powinien ograniczyć spożywanie dań tłustych, słonych. Unikać nakładania wielkich porcji i przejadania się. W ten sposób można zadbać o profilaktykę oraz ustrzec się przed wystąpieniem w przyszłości nadciśnienia. Co zatem jeść przy nadciśnieniu?
Wśród zalecanych produktów zalicza się:
– owoce i warzywa,
– ryby,
– chudy nabiał,
– zioła i przyprawy,
– miód,
– wiele innych.
Najnowsze komentarze